Dynia.. od momentu jej rozkrojenia wszystko w naszej kuchni stało się dyniowe.No i ciasto!Chyba mogę powiedzieć, że był to piernik, ponieważ było dość zbite (ale nie zbytnio), korzenne (solidna dawka przypraw) oraz z dodatkiem żytniej mąki razowej i melasy.
A może powinnam pisać "chlebek" dyniowy, ponieważ w cieście nie ma tłuszczu?Za to są rodzynki i prażone pestki (oczywiście) dyni, i krem.Ciasto w sobie mało słodkie, ale przełożone i pokryte kremem z serka białego było idealne.Zapraszam do spróbowania, najlepiej od razu z podwójnej porcji, ponieważ ta przedstawiona wystarcza na małą tortownicę (18 cm). Ja sama piekłam dwa razy w przeciągu tygodnia.Ciasto dyniowe, piernikowe.Moja warciacja na temat.
40 g rodzynek
40 g pestek dyni
70 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
130 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
3/4 łyżeczki proszeku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, kardamonu
50 g melasy
50 g ksylitolu
40 ml mleka
230 g odciśniętego miąższu pieczonej dyni
krem:
50 g masła sklarowanego
170 g serka białego kremowego chudego
35 g ksylitoluRodzynki zalej wrzątkiem, a pestki dyni po uprażeniu na suchej patelnii posiekaj. W misce wymieszaj suche wszystkie suche składniki, dodaj melasę, miąższ dyni (u mnie nie było to bardzo gładkie puree z dynii) i mleko. Gdyby masa była za sucha, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Wymieszaj do połączenia składników (nie miksuj), masa nie będzie gładka, na końcu wmieszaj odsączone rodzynki i pestki. Przełóż do formy o średnicy 18 cm (natłuszczonej i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Czas pieczenia ok 30 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem.Przygotuj krem: zmiksuj serek z miękkim masłem i ksylitolem na gładką masę. Po wystudzeniu ciasta przełóż je połową kremu, resztą pokryj ciasto z wierzchu.Z podanego przepisu uzyskałam 8 porcji dyniowego ciasta piernikowego po 115 g każdy.Wartości odżywcze w 100g ciasta:energia 251 kcalbiałko 5,9 gtłuszcz 8,8 gwęglowodany 40,2 gWartości odżywcze w porcji (115 g)energia 287 kcalbiałko 6,8 gtłuszcz 10,1 gwęglowodany 46,2 gSmacznego!uaktualnienie 16.10.2013 r.
No comments:
Post a Comment