MUFFINY CZEKO-BURACZANE


Muffinki z dodatkiem.. gotowanych buraków. Brzmi niepokojąco, jednak gorąco zachęcam do spróbowania.
Buraki są obecne w babeczce, może powinnam je drobniej poszatkować, ale nie wpływają na smak. To są najprawdziwsze czekoladowe babeczki (co prawda bez dodatku czekolady :)) których smak ma odpowiednią głębię oraz konsystencję i wilgotność jaką lubię.

Dodatek warzyw zachwyca mnie w wypiekach, nie dość, że dzięki nim ciasta są mięsiste i długo zachowują świeżość (chociaż tak szybko znikają, że może to niepotrzebne) to jeszcze zmniejszają kaloryczność gotowego ciasta!


Muffiny Czeko-buraczane
na podstawie 'Chocolate and beetroot cake" Tany Ramsay stąd.

65 g masła
35 g oleju
110 g fruktozy
2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
110 g mąki orkiszowej białej (typ 700)
65 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
35 g kakao
50 g mleka
250 g ugotowanych buraków, poszatkowanych na wiórki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Zmiksuj w misce tłuszcze na gładką masę, dodaj fruktozę i ucieraj do puszystości. Dadaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko i zmieszaj mikserem na jednolitą masę. Łyżką wmieszaj buraki. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę i partiami delikatnie lecz sprawnie wmieszaj ją do czekoladowo - buraczanego ciasta.
Przełóż do foremek muffinkowych do 3/4 wysokości i wstaw do nagrzenago piekarnika do 160 °C. Czas pieczenia ok 20 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem.



Z podanego przepisu uzyskałam 15 muffinek czeko-buraczanych po ok 45 g każda.

Wartości odżywcze w 100g ciasta:
energia 340 kcal
białko 6,7 g
tłuszcz 16,8 g
węglowodany 42,4 g

Wartości odżywcze w jednej sztuce (45 g)
energia 153 kcal
białko 3 g
tłuszcz 7,6 g
węglowodany 19,1 g

Smacznego!
 

0 Comments