Kolejna próba z chlebem bezglutenowym z ziemniakami, tym razem na sodzie.
Wypieki na sodzie są bardzo wdzięczne - robi się je szybko, nie trzeba czekać na wyrastanie. Soda wraz z kwasem z kefiru czy maślanki działa natychmiast, po wymieszaniu składników należy ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika, by zaczęło wyrastać.
Dlatego, po sukcesie chleba z ziemniakami na drożdżach, postanowiłam ten przepis przerobić na sodę, by moc awaryjnie upiec chleb bezglutenowy w razie gdyby był szybko potrzebny ( potrzebna jest około 1 godzina i jest świeży chleb, czasem szybciej niż wyjazd do sklepu :-) )
Użyłam mieszanki mąk bez glutenu: gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Można użyć tylko gryczanej, ale nie wszystkim musi odpowiadać intensywny charakterystyczny smak gryki. Po zmieszaniu jej z innymi zbożami otrzymamy chleb łagodniejszy w smaku.
Chleb jest pyszny na kanapki, wytrawne i na słodko (moja ulubiona wersja z masłem i miodem :-), można z niego również zrobić grzanki. Zawinięty w ściereczkę zachowuje świeżość przez na pewno kilka dni (wcześniej znika :-). Jeśli jemy mało pieczywa, możemy pokrojony na kromki zamrozić i wyciągać w miarę potrzeby na krótko przed jedzeniem.
250 g ugotowanych ziemniaków
500g mąk bezglutenowych:
mąki gryczanej (250g)
mąki kukurydzianej (125g)
mąki ryżowej (125g)
2 szklanki wody
400 g kefiru
1 łyżeczka sody
2 łyżki babki jajowatej
1 łyżeczka soli
wybrane zioła do smaku
(u mnie czarnuszka)
Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Gotowane ziemniaki zmiksuj ze szklanką wody. Dodaj ziemniaki do suchych składników i dolewaj stopniowo kefiru i w razie potrzeby wody, tak by konsystencja ciasta była spreżysta, lekko płynna.
Ciasto przełóż do formy (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 st.C na około godzinę, i dodatkowe 10 min dopieczenia bez foremki. Wystudź na kratce.
Z podanego przepisu uzyskałam bochenek o wadze ok 1200g
wartości odżywcze w 100g:
energia: 178 kcal,
B/T/W: 5,6/1,5/36
Smacznego!
No comments:
Post a Comment