"Zwykłe" (bezglutenowe wegańskie) ciasto ucierane z owocami


Teraz ciasta się kupuje, bo szybciej, wygodniej, bo powtarzalne smaki, bo bardziej efektowne z masami, kremami, przekładane, zdobione.
Z kolei zrobione w domu na przyjście gości musi zachwycać, mieć efekt "wow", być wymyślne, wyszperane z blogosfery, książek kucharskich.
A ja dziś przedstawiam przepis na zwykłe szybkie ciasto, takie ot, zrobione, bo ktoś wpada na kawę a ciepłe domowe ciasto do kawy to kwintesencja domowej przytulnej atmosfery. Nie wymyślne, nie specjalne, nie efektowne i pewnie nie zgromadzi miliona komentarzy i lajków. 
Za to bez cukru, bezglutenowe, bezmleczne, w pełni roślinne (wegańskie), bez dodatku tłuszczu!
Więc jeśli szukacie zdrowej domowej słodyczy, takiej na co dzień,
to zapraszam do wypróbowania :-) najlepsze w dniu pieczenia!

Ciasto ucierane z owocem
bezglutenowe, wegańskie, bez tłuszczu
 
2 banany
ok 1/2 szkl mleka roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego
ok 1/3 szklanki syropu klonowego/melasy..
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl mąki jaglanej
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
owoce na wierzch - połówki, 
(świeże śliwki lub morele, ew z kompotu, z puszki)
wanilia,

Zmiksuj banany na puszystą masę blenderem ręcznym. Dodaj składniki mokre - mleko roślinne, ocet, płynne słodziwo, zmiksuj. Nagrzej piekarnik do 180 stC. Przygotuj owoce: umyj świeże lub osącz owoce z kompotu/puszki, przeprój na połówki, mniejsze kawałki. Przygotuj małą okrągłą formę o średnicy 18 cm lub keksówkę. Gdy piekarnik się nagrzeje, wsyp do ciasta wszystkie mąki, na końcu dodając sodę oczyszczoną (soda powinna mieć kontakt z octem na krótko przed włożeniem do pieca). Teraz działaj szybko :-) Wymieszaj wszystko energicznie trzepaczką lub widelcem, (ciasto nie może być zbyt płynne, ani zbyt gęste, możesz dodać dodatkową łyżkę mąki, lub mleka roślinnego) przelej do formy na wierzch ułóż owoce i wstaw do pieca na ok 45 min do godziny (sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Podawaj po zupełnym wystudzeniu lub lekko ciepłe :-)

Smacznego!





0 Comments