Moja przymiarka do ciasta z.. fasoli. Ze zwykłego Jasia :) Bezglutenowe, bez cukru, bezjajeczne i wg 5 przemian. Żeby wyzwań było mało pokryłam je własną czekoladą, zrobioną z surowej miazgi kakaowej, mleka i fruktozy ;)
Zmielona fasola świetnie nadaje konsystencję prawdziwego brownie, ciasto wyszło mięsiste i dość zbite. Smaku fasoli rozpoznać nie można, chociaż ciasto jest ciut inne niż klasyczny czekoladowy wypiek. Zamiast jajek użyłam mąki z ciecierzycy rozmieszanej z małą ilością gorącej wody. Słodycz w przypadku tego wypieku to zasługa ksylitolu i stewii.
Do wypróbowania alternatywnego brownie zapraszam wszystkich (nie tylko tych z Was, którzy nie tolerują jajek i glutenu), bo prawie każdemu z nas przyda się więcej fasoli w diecie :)
--Fasola zawiera 22,4 g białka i 15 g błonnika na 100 g, do tego bogactwo związków mineralnych jak potas, wapń, magnez dzięki którym odkwasza nas organizm. Z mikroelementów żelazo, cynk i mangan. Podobnie jak wszystkie strączkowe, fasola jest bogata w witaminy z grupy B.
Jasiowe Brownie
Przepis na ciasto podstawie przepisu stąd, zmodyfikowany przeze mnie.
Czekolada na polewę- kompozycja własna.
Ciasto:
130 g miękkiego masła śmietankowego (sł)
530 g ugotowanej fasoli Jaś (sn)
160 g jogurtu 1,5% tłuszczu (k)
50 g mąki z ciecierzycy (sł)
30 g kakao (g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia - bezglutenowego (g)
90 g ksylitolu (sł)
stewia do smaku (sł)
chilli na czubku noża (o)
smaki, do których należą poszczególne składniki: k-kwaśny, g-gorzki, sł-słodki, o-ostry, sn-słony
Masło (sł) utrzyj na puszystą masę, oprósz odrobiną chilli, wymieszaj. Osobno zmiksuj fasolę (lub zmiel, przepuść przez praskę, im gładsza konsystencja tym lepiej), dodaj do masła, zmiksuj. Dodaj jogurt, wymieszaj, potem także kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę z ciecierzycy (sł) z taką ilością ciepłej wody, by utworzyła się mieszanina o konsystencji śmietany. Dodaj do ciasta razem z ksylitolem (sł), wymieszaj. Dosłodź stewią (sł) do pożądanego stopnia słodkości.
Przełóż do wyłożonej papierem średniej prostokątnej blaszki, wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 st C. Czas pieczenia ok godziny.
Płynna czekolada - polewa:
55 g miazgi kakaowej
10 g masła śmietankowego
15 g odtłuszczonego mleka w proszku
100 g niesłodzonego mleka zagęszczonego 4% tłuszczu
35 g fruktozy waniliowej
W garnuszku na parze rozpuść miazgę kakaową, wmieszaj masło, dodaj fruktozę, mleko w proszku oraz mleko zagęszczone (do uzyskania odpowiedniej konsystencji, u mnie ok 100 g). Dosłodź stewią do pożądanego stopnia słodkości.
Ostudzone ciasto polej płynną czekoladą (sł), na pokrycie ciasta z przepisu powyżej zużyłam połowę polewy (z przestudzonej reszty można zrobić miękkie czekoladki :)
Z podanego przepisu uzyskałam 12 porcji fasolowego brownie po ok 75 g.
Wartości odżywcze dla 100 g:
energia: 279 kcal
białko: 9,3 g
tłuszcz: 14,7 g
węglowodany: 31,6
Wartości odżywcze dla 1 porcji (75g):
energia: 209 kcal
białko: 7,0 g
tłuszcz: 11,0 g
węglowodany: 23,7
Smacznego!
Sunday, January 30, 2011
JASIOWE BEZGLUTENOWE BROWNIE
by
anved
on
January 30, 2011
in
5 przemian,
bez cukru,
bez jajek,
bezglutenowe,
ciasto,
czekolada,
fasola,
kakao
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment