Wszystkiego dobrego i zdrowego w Nowym Roku!
Początek stycznia to dla mnie czas wyciszenia po wielości wrażeń (także kulinarnych), jakie niósł za sobą okres świąteczno-noworoczny, i w takiej atmosferze, z dystansem teraz mogę podzielić z Wami świątecznymi słodkościami.
Oto przepyszne połączenie dwóch tradycyjnych wypieków, bez zbędnych dodatków w postaci niepotrzebnych kruchych spodów czy drożdżowego ciasta :) Mak oraz ser w czystej postaci! Mimo iż dwuwarstwowe ciasto, ilość pracy przy jego przygotowaniu nie jest podwójna, tym bardziej jak się wykorzysta suchy mielony mak i ser na serniki z wiaderka.
Zapraszam do wypróbowania!
Seromakowiec z polewą czekoladową
Makowiec wg przepisu z sercezczekolady.blox.pl, polewa "zawsze błyszcząca" z mojewypieki.blox.pl
Masa makowa:
400 g maku suchego mielonego
250 g fruktozy
6 jajek
4 duże jabłka (po starciu 715 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g skrobii ziemniaczanej (8 łyżeczek)
ulubione bakalie (choć w sumie wcale nie musi ich być), u mnie:
35 g krojonej skórki pomarańczowej w syropie
10 g obranych orzechów włoskich
60 g migdałów całych ze skórką
stevii na czubku noża dla odpowiedniej słodkości
Masa serowa:
1 kg sera na serniki z wiaderka ( u mnie 3% tłuszczu)
4 jajka
200 g fruktozy
18 g skrobii ziemniaczanej (4 łyżeczki)
skórka starta z jednej cytryny
stevii na czubku noża dla odpowiedniej słodkości
Polewa czekoladowa "zawsze błyszcząca":
30 g fruktozy
100 g kwaśnej śmietany ( u mnie 10 %)
20 g kakao
65 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Masa makowa:
Zetrzyj jabłka (ja starłam ze skórką), orzechy i migdały posiekaj. Ubij całe jajka z fruktozą, do masy dodaj suchy zmielony mak, jabłka oraz bakalie, wymieszaj. Na końcu dodaj skrobię i proszek do pieczenia, ewentualnie dosłodź stevią.
Masa serowa: Wymieszaj ser z całymi jajkami, fruktozą, skórką cytrynową oraz proszkiem do pieczenia, najlepiej mikserem do uzyskania gładkiej jednolitej masy, ewentualnie dosłodź stevią.
Wyłóż masę makową na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Podpiecz 15 minut w temperaturze 180 C. Następnie na ciepły spód makowy wyłóż masę serową, zmniejsz temperaturę do 16o C i piecz jeszcze ok 45 minut. Studź w półotwartym piekarniku (mi niestety sernik troszkę opadł, ale dzięki temu zrobił się naturalny rant uniemożliwiający polewie spłynięcie po bokach ciasta :))
Przygotuj polewę: Żelatynę zalej kilkoma łyżeczkami gorącej wody i dobrze wymieszaj do rozpuszczenia. Zagotuj w garnuszku pozostałe składniki polewy i dodaj płynną żelatynę, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Gęstniejącą masą pokryj wierzch ostudzonego ciasta.
Z podanego przepisu uzyskałam 28 kawałków ciasta po ok 100 każdy.
Wartości odżywcze w 100 g ciasta= 1 porcji *
energia: 258 kcal
białko: 10 g
tłuszcz: 13,1 g
węglowodany: 28,7 g
Smacznego!
*przy użycia sera i śmietany o podanej zawartości tłuszczu
Tuesday, December 28, 2010
SEROMAKOWIEC Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
by
anved
on
December 28, 2010
in
bakalie,
bez cukru,
ciasto,
mak,
niskotłuszczowe,
polewa,
ser,
tradycyjne
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment