BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

04.03.2015

NALEŚNIKI RYŻOWE, BEZGLUTENOWE



Nie wierzyłam, że te naleśniki tak po prosu się udadzą! Proste zastąpienie mąki pszennej mąką ryżową nie wróżyło sukcesu, np bo jak bez glutenu będą w ogóle możliwe do usmażenia w jednym kawałku? A co z przewróceniem na drugą stronę?

Ale wyszły idealnie, dały się usmażyć dość cienkie, w smaku neutralne, pasują do farszu wytrawnego i słodkiego. Ciasto robi się jak zwykłe naleśnikowe, konsystencję reguluję wodą. Ciasto nie musi odstać, można zrobić wcześniej, albo chwilę przed smażeniem - robiłam i tak, i tak, i nie zauważyłam różnicy. Smażyłam na teflonie, pierwszy naleśnik jak zwykłe na odrobinie tłuszczu, potem już bez. Polecam!






Naleśniki ryżowe - bezglutenowe (ok. 10 sztuk)
(wg przepisu z opakowania mąki ryżowej Melvit)

2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mleka
ok 1/2 szklanki wody
1 jajko
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
łyżeczka tłuszczu do smażenia

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce - na początku dodaj tylko część wody . Konsystencję ciasta w razie potrzeby reguluj dolaniem małej ilości wody. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia pierwszego naleśnika. Smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor, najlepiej na patelni teflonowej.

Z podanej porcji uzyskałam ok 10 naleśników:

Wartości odżywcze dla 1 naleśnika: 122 kcal
B:4,1 g, T:1, 6g, W:23 g
Wartości odżywcze dla 100 g: 140 kcal
B:4,6 g, T:1,8 g, W:26,4 g

Smacznego!

Brak komentarzy: