Czymże byłby Tłusty Czwartek i cały ostatkowy tydzień beż łakoci smażonych na głębokim tłuszczu?
Także i ja będąc otoczona szałem i zapachem pączkowym w pracy, w mediach i blogosferze, miałam ochotę na coś podobnego. Wymieszałam szybki* przepis na ostatkową smażeninę, bezproblemowe, błyskawicznie i bezglutenowe chrusto-pączki. Ciasto o konsystencji naleśnikowego wylewałam/wykładałam łyżką/widelcem na gorący olej. Tworzyły się ciastka o nieregularnym kształcie, niektóre cienkie i rozlane (bardziej chrupiące jak chrust/ faworki), niektóre bardziej pączkowate ale tez z chrupiącą skórką. Upudrowane ksylitolem z dodatkiem cynamonu zniknęły jeszcze ciepłe.
*ciasto robi się tak szybko, że lepiej zacząć rozgrzewać olej zanim przystąpi się do mieszania składników.
Chrusto-pączki
2 jaja
50g mąki z ciecierzycy (gram flour)
50g mąki kukurydzianej
woda - ok 90ml (zależnie od wielkości jajek)
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli
ksylitol zmielony na puder do posypania (z ew. dodatkiem cynamonu)
olej do głębokiego smażenia
Rozgrzej olej w płaskim rondlu. Z podanych składników przyrządź ciasto jak na naleśniki (o konsystencji śmietany).
Kładź porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz wylewając ciasto łyżką/ dużym widelcem bezpośrednio na olej, Smaż krótko z obu stron do zezłocenia. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, upudruj ksylitolem.
Z podanego przepisu uzyskałam ok 190 gotowych ciastek (~4 porcje)
Wartości odżywcze dla 100 g chrusto-pączków:
energia: 394kcal
białko: 14 g
tłuszcz: 21 g
węglowodany: 35 g
Wartości odżywcze dla 1 porcji chrusto-pączków (ok: 48 g)
energia: 99 kcal
białko: 3,5 g
tłuszcz: 5,2 g
węglowodany: 8,8 g
Wednesday, February 13, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment