MAZUREK. KAJMAK BEZMLECZNY

Na hasło "ciasto wielkanocne" w mojej głowie jest jedno: mazurek! Dopiero potem sernik, a baby wielkanocne praktcznie tak daleko, że mogłyby nie istnieć :) W domu rodzinnym mazurek (kajmakowy) był zawsze, zaczynało się od łuskania orzechów włoskich, które zmielone współdzieliły miejsce z mąką w cieście kruchym. I kajmak czekoladowy z gotowanego mleka skondensowanego z kakao. I na wierzchu całe orzechy i/lub migdały, albo rozsypane w nieładzie, albo układane przeze mnie we wzorki. To wszsytko, trzy elementy, które dla mnie są nieodzowne by ciasto było mazurkiem (przepraszam wszystkie inne tradycyjne mazurki :-)) 
W BezCukierni jak zwykle robię wszsytko inaczej: ciasto kruche wykombinowałam z mąki kukurydzianej, a kajmak jest.. bezmleczny!  Mazurel bez cukru, bez glutenu i bez mleka - za to pełen smaku :-) Zrobiłam dwa mazurki w kształcie owalnym, jeden z "kajmakiem" podstawowym, drugi z masą z dodatkiem kakao, na wierz rozsypałam bakalie.
Smacznego i Wesołych, 
Pogodnych Świąt Wielkiejnocy!
Mazurek "kajmakowy", bezglutenowy i bezmleczny  spód - kruche ciasto: 400 g mąki kukurydzianej (4 szklanki) 200 g zimnego masła (ok 2/3 kostki "osełka")  3 jajka  25 g ksylitolu (2 łyżki)  szczypta soli  masa "kajmakowa" - jasna i czekoladowa: 200g masła z orzechów (u mnie ziemnych) 90 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 20 g ksylitolu szczypta stewii 10g kakao do dekoracji: 25g migdałów w płatkach,  60g fig i śliwek suszonych Do blendera wsyp ksylitol i rozdrobnij na mniej więcej puder. Wsyp mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło oraz sól i zblenduj na kruszonkę, dokończ wyrabianie klasycznie ręcznie, do połaczenia ciasta w kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na conajmniej godzinę (u mnie leżało całą noc). Rozwałkuj/ rozpłaszcz na ok 1 cm z trochę wyższym brzegiem, uformuj w wybrany kształt, przełóż na blaszkę wyłozoną papierem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika(180 st C.) na ok 20 min, do zezłozenia. Odstaw do ostygnięcia. Masło orzechowe przełóż do rondelka, wlej mleko roślinne i wsyp ksyliotl. Lekko podgrzewaj i energicznie wymieszaj, do połączenia składników i uzyskania konsystemcji kajmaku. Dosłodź stewią do pożądanej słodkości (kajmak lubi być mocno słodki). Zestaw z ognia i nakładaj na kruche ciasto.
Z podanego przepisu otrzymałam 2 mazurki po ok 520 g każdy
Wartości odżywcze dla 100g: energia: 441 kcal białko: 8 g tłuszcz: 30,4 g węglowodany: 37 g
Wartości odżywcze dla 1 porcji (1/8 jednego ciasta) - 65g:
energia: 286 kcal białko: 4 g tłuszcz: 19,8 g węglowodany: 24 g
Smacznego! I na zdrowie :-)

0 Comments