CIASTO DYNIOWE. PIERNIK.

Dynia.. od momentu jej rozkrojenia wszystko w naszej kuchni stało się dyniowe. No i ciasto! Chyba mogę powiedzieć, że był to piernik, ponieważ było dość zbite (ale nie zbytnio), korzenne (solidna dawka przypraw) oraz z dodatkiem żytniej mąki razowej i melasy. A może powinnam pisać "chlebek" dyniowy, ponieważ w cieście nie ma tłuszczu? Za to są rodzynki i prażone pestki (oczywiście) dyni, i krem. Ciasto w sobie mało słodkie, ale przełożone i pokryte kremem z serka białego było idealne. Zapraszam do spróbowania, najlepiej od razu z podwójnej porcji, ponieważ ta przedstawiona wystarcza na małą tortownicę (18 cm). Ja sama piekłam dwa razy w przeciągu tygodnia. Ciasto dyniowe, piernikowe. Moja warciacja na temat. 40 g rodzynek 40 g pestek dyni 70 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 130 g mąki orkiszowej graham (typ 1850) 3/4 łyżeczki proszeku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki imbiru po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, kardamonu 50 g melasy 50 g ksylitolu  40 ml mleka 230 g odciśniętego miąższu pieczonej dyni krem: 50 g masła sklarowanego 170 g serka białego kremowego chudego 35 g ksylitolu Rodzynki zalej wrzątkiem, a pestki dyni po uprażeniu na suchej patelnii posiekaj. W misce wymieszaj suche wszystkie suche składniki, dodaj melasę, miąższ dyni (u mnie nie było to bardzo gładkie puree z dynii) i mleko. Gdyby masa była za sucha, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Wymieszaj do połączenia składników (nie miksuj), masa nie będzie gładka, na końcu wmieszaj odsączone rodzynki i pestki. Przełóż do formy o średnicy 18 cm (natłuszczonej i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Czas pieczenia ok 30 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem. Przygotuj krem: zmiksuj serek z miękkim masłem i ksylitolem na gładką masę. Po wystudzeniu ciasta przełóż je połową kremu, resztą pokryj ciasto z wierzchu. Z podanego przepisu uzyskałam 8 porcji dyniowego ciasta piernikowego po 115 g każdy. Wartości odżywcze w 100g ciasta: energia 251 kcal białko 5,9 g tłuszcz 8,8 g węglowodany 40,2 g Wartości odżywcze w porcji (115 g) energia 287 kcal białko 6,8 g tłuszcz 10,1 g węglowodany 46,2 g Smacznego! uaktualnienie 16.10.2013 r.

0 Comments