BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

01.06.2015

RÓŻOWO MI: TORCIK LOVE BURAKOVE Z KREMEM RABARBAROWYM




Przy okazji moich imienin zamarzył mi się torcik całkowicie różowy :-) Stąd kombinacje pod tym kątem i wyszło różowe cudo, ciasto burakowe (różowe) przełożone kremem budyniowo-mascarponowym z rabarbarem i sokiem z buraka (turbo różowe).
Zwykle słodycze w tym kolorze wytwarza się z dodatkiem sztucznych barwników, bądź naturalnych barwników ze zmielonych pancerzyków pewnych owadów (uff..) a tutaj rządzi kolor z buraka i rabarbaru, przyjemniejsza opcja, prawda? :-)
Ciasto jest dość zwarte, sycące, ale niezbyt słodkie - zapraszam do wypróbowania!






Torcik Burakove Love

ciasto:
50g masła
100g oleju
150g ksylitolu
120 g mąki orkiszowej
140g mąki gryczanej
75ml mleka
2 duże jajka (bądź 3 mniejsze - 140g)
300 g ugotowanych, drobno startych buraków
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
ok. 300 g rabarbaru
100 g ksylitolu
90ml soku z buraka
500ml mleka
1,5 paczki budyniu śmietankowego (ok 65g)
250g serka mascarpone

Przygotowanie ciasta:
Zmiksuj w misce tłuszcze na gładką masę, dodaj ksylitol i ucieraj do puszystości. Dadaj żółtka i nadal ucieraj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, i zmieszaj mikserem na jednolitą masę. Łyżką wmieszaj buraki. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę i partiami delikatnie lecz sprawnie wmieszaj ją do ciasta.
Przełóż tortownicy wyłożonej papierem i  wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 °C. Czas pieczenia ok 45-60 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem.
Przygotowanie kremu:
Wieczór wcześniej umyj i obierz rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki, zasyp w miseczce 2 łyżkami ksylitolu i zostaw na noc w lodówce. Rabarbar powinien puścić ok 75ml soku. Następnego dnia krótko ugotuj rabarbar w powstałym soku z dodatkiem soku z buraka i połową ksylitolu do miękkości. Pozostaw do wystudzenia. Przygotuj budyń na z 500 ml mleka i pozostałym ksylitolem, wg instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do wystudzenia. Zmieszaj budyń, gotowany rabarbar oraz serek mascarpone na jednolitą różową masę.
Przygotowanie torcika:
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty, przełóż połową masy, drugą połową kremu pokryj wierzch torciku. Schłodź w lodówce przez kilka godzin do przegryzienia się smaków.




Porcja 1/16 całości

Dolny blat ciasta po przekrojeniu

Z podanego przepisu otrzymałam torcik do podziału  na 12 większych lub 16 mniejszych porcji

Wartości odżywcze dla 1/12 torcika
energia: 416 kcal
białko: 8,1g
tłuszcz: 23,1 g
węglowodany: 54,3g

Wartości odżywcze dla 1/16 torcika
energia: 312 kcal
białko: 6,1g
tłuszcz: 17,3 g
węglowodany: 40,8g

Smacznego!



Brak komentarzy: