BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

22.06.2015

LODY BANANOWE Z SERKA MASCARPONE, Z WIÓRKAMI CZEKO


Boom na naturalne lody jest w rozkwicie - małe lodziarnie robiące lody od podstaw bez sztucznych dodatków, konserwantów, antyzamarzaczy powstają na co drugim rogu ku naszej wielkiej uciesze. I zamiast ograniczyć się do spacerów od lodziarni do lodziarni (co też intensywnie czynię) poszłam o krok dalej i zainwestowałam w najtańszą maszynę do robienia lodów z marketu, by móc spożywać lody równie naturalne, ale dodatkowo bez cukru, bo robione w bezCukierni :-)
Już kilka przepisów przetestowałam, lody można robić na różnych produktach nabiałowych, z jajkami lub bez, liczy się tłustość, słodkość i dodatki.



Dziś przedstawiam Wam lody bananowe na serku mascarpone - pysznie kremowe z dodatkiem wiórków czekoladowych (ups - jedyny zwykły cukier w tych lodach właśnie pochodzi z małej ilości czekolady).
Moja maszyna do lodów składa się z misy mrożącej, miski plastikowej oraz wieczka z silnikiem z mieszadłami oraz otworem do wlewania mieszanki. Misa mrożąca u mnie na stałe "mieszka" w zamrażarce, by była w każdej chwili gotowa do pracy (instrukcja podaje, że przed robieniem lodów misa powinna być mrożona przez 24h). Wtedy czas robienia lodów nie jest zbędnie wydłużony.



Lody bananowe z serka mascarpone z wiórkami czekoladowymi

200 g serka mascarpone
280 ml mleka 2%
60g ksylitolu
25g czekolady gorzkiej
250 g bananów (2 średnie lub 1 i 1/2 dużego banana)



Zmiksuj banany z ksylitolem na puree, następnie wmiksuj serek mascarpone i na końcu mleko.
Dla posiadaczy maszyny do lodów: Mieszankę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją maszyny: mieszankę przelej do zmrożonej misy przy pracujących mieszadłach maszyny, pozostaw w pracującej maszynie do zgęstnienia (ok 30 min), pod koniec dodaj posiekaną czekoladę na wiórki. Następnie przełóż do pojemnika i przechowuj w zamrażarce. 
Bez maszyny do lodów: Mieszankę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Co ok 30 min. wyjmij i przemiksuj, by rozbijać kryształki lodu tworzące się w zamrażających się lodach. Do ostatniego miksowania dodaj posiekaną czekoladę na wiórki.
Lody wyjmij ok. 10-15 min przed nakładaniem, by nieco zmiękły.




Z podanego przepisu uzyskałam ~815 g lodów - ok. 20 porcji - kulek po ok. 40 g każda

Wartości odżywcze dla 100 g
energia: 177 kcal
B/T/W 2,6g / 11,6g / 18,7g

Wartości odżywcze dla 1 kulki (40 g)
energia: 71 kcal
B/T/W: 1g / 4,6g / 7,5 g

Smacznego!

Brak komentarzy: