BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

04.04.2015

MAZURKI OWSIANO - BANANOWE, kajmak orzechowy, daktylowy - bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru!


Oj będzie mazurkowe szaleństwo w tym roku! Zdążyłam :-)

Prócz tych tradycyjnych na stole będą dwie moje propozycje, zupełnie alternatywne mazurki :-)
Jeśli uznać, że mazurek to płaski placek ze słodkim kremem, to te wypieki spełniają te wymagania całkowicie, w dodatku są bez: mąki, jajek, cukru, glutenu i mleka. Mogą też być wegańskie, gdy zastąpi się dosłownie 1 łyżeczkę miodu w przepisie np. ksylitolem, albo melasą albo się ją całkowicie pominie :-)

Na spód wykorzystałam najprostszy dwuskładnikowy przepis na ciasteczka owsiane - tylko banany i płatki owsiane upieczone jako płaski placek (proporcje zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious tutaj

Smarowidła mazurków są dwa: jeden z masła orzechowego, mleka ryżowego, odrobiny karobu i miodu, drugi z daktyli z dodatkiem soku z cytrusów. Składowe ciast wyszły pyszne, już nie możemy się doczekać skosztowania połączenia smaków, ale to dopiero jutro :-)



Mazurek na spodzie owsiano-bananowym 
z kajmakiem orzechowo-karobowym

Spód mazurka 
(na 1 blaszkę o wym. 20x24cm)
4 banany (ok 500g)
2 szklanki płatków owsianych (ok 200g)

Kajmak orzechowo-karobowy
120 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
ok.1/2 szklanki mleka ryżowego (ok, 80g)
1 łyżeczka karobu (ok 10g, można zastąpić kakao)
1 łyżeczka miodu


Mazurek na spodzie owsiano bananowym 
z masą daktylowo - pomarańczową

Spód mazurka 
(na 1 blaszkę o wym. 20x24cm)
4 banany (ok 500g)
2 szklanki płatków owsianych (ok 200g)
Masa daktylowo - pomarańczowa
200g daktyli
sok z 1 małej pomarańczy
sok z 1/2 cytryny

Spód: Banany rozgnieć widelcem na papkę, nie musi być bardzo dokładnie, dodaj płatki owsiane i wymieszaj aż do połączenia składników. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj na płasko. Piecz w piekarniku w 180 stC ok 30-40 minut.

Kajmak orzechowo-karobowy: Masło orzechowe rozmieszaj z mlekiem roślinnym, dolewając mleko reguluj konsystencję - nie może być zbyt płynne. Dodaj łyżeczkę karobu lub kakao i miodu, wymieszaj

Masa daktylowo-pomarańczowa: Daktyle zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut i odcedź. Ponownie zalej gorącą wodą, tak by woda ledwo przykryła daktyle. Pogotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, wchłoną całą wodę. Dodaj sok z cytrusów i zmiksuj na gładką masę. Ponownie pogotuj na małym ogniu, uważając by nie przypalić, aż do zgęstnienia masy. Pozostaw masę do ostygnięcia.

Upieczone placki owsiano-bananowe po ostygnięciu pokryj kajmakiem i masą. Można udekorować :-)

Smacznego!

upieczony spód owsiano - bananowy

Mazurek z kajmakiem orzechowo-karobowym
Mazurek z masą daktylowo - pomarańczową



Brak komentarzy: