MAZURKI OWSIANO - BANANOWE, kajmak orzechowy, daktylowy - bezglutenowe, bezmleczne, bez cukru!

Oj będzie mazurkowe szaleństwo w tym roku! Zdążyłam :-)
Prócz tych tradycyjnych na stole będą dwie moje propozycje, zupełnie alternatywne mazurki :-)
Jeśli uznać, że mazurek to płaski placek ze słodkim kremem, to te wypieki spełniają te wymagania całkowicie, w dodatku są bez: mąki, jajek, cukru, glutenu i mleka. Mogą też być wegańskie, gdy zastąpi się dosłownie 1 łyżeczkę miodu w przepisie np. ksylitolem, albo melasą albo się ją całkowicie pominie :-)
Na spód wykorzystałam najprostszy dwuskładnikowy przepis na ciasteczka owsiane - tylko banany i płatki owsiane upieczone jako płaski placek (proporcje zaczerpnęłam z bloga Just My Delicious tutaj
Smarowidła mazurków są dwa: jeden z masła orzechowego, mleka ryżowego, odrobiny karobu i miodu, drugi z daktyli z dodatkiem soku z cytrusów. Składowe ciast wyszły pyszne, już nie możemy się doczekać skosztowania połączenia smaków, ale to dopiero jutro :-)
Mazurek na spodzie owsiano-bananowym 
z kajmakiem orzechowo-karobowym
Spód mazurka 
(na 1 blaszkę o wym. 20x24cm)
4 banany (ok 500g)
2 szklanki płatków owsianych (ok 200g)
Kajmak orzechowo-karobowy
120 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
ok.1/2 szklanki mleka ryżowego (ok, 80g)
1 łyżeczka karobu (ok 10g, można zastąpić kakao)
1 łyżeczka miodu
Mazurek na spodzie owsiano bananowym 
z masą daktylowo - pomarańczową
Spód mazurka 
(na 1 blaszkę o wym. 20x24cm)
4 banany (ok 500g)
2 szklanki płatków owsianych (ok 200g)
Masa daktylowo - pomarańczowa
200g daktyli
sok z 1 małej pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
Spód: Banany rozgnieć widelcem na papkę, nie musi być bardzo dokładnie, dodaj płatki owsiane i wymieszaj aż do połączenia składników. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj na płasko. Piecz w piekarniku w 180 stC ok 30-40 minut.
Kajmak orzechowo-karobowy: Masło orzechowe rozmieszaj z mlekiem roślinnym, dolewając mleko reguluj konsystencję - nie może być zbyt płynne. Dodaj łyżeczkę karobu lub kakao i miodu, wymieszaj
Masa daktylowo-pomarańczowa: Daktyle zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut i odcedź. Ponownie zalej gorącą wodą, tak by woda ledwo przykryła daktyle. Pogotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, wchłoną całą wodę. Dodaj sok z cytrusów i zmiksuj na gładką masę. Ponownie pogotuj na małym ogniu, uważając by nie przypalić, aż do zgęstnienia masy. Pozostaw masę do ostygnięcia.
Upieczone placki owsiano-bananowe po ostygnięciu pokryj kajmakiem i masą. Można udekorować :-)
Smacznego!
upieczony spód owsiano - bananowy
Mazurek z kajmakiem orzechowo-karobowym
Mazurek z masą daktylowo - pomarańczową

0 Comments