BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

07.06.2014

CHLEB OWSIANY SAME ZIARNA (life changing bread)


Chleb, który ostatnio piekę, znany jest w internecie pod nazwą "chleb zmieniający życie" (life changing bread). Skąd się wzięła nazwa? Jest tak łatwy do zrobienia i dostępny dla wszystkich, że tym, którzy nigdy nie piekli z powodu mnóstwa wymówek (pieczenie chleba tyle trwa, trzeba się znać,  jaka mąka? na zakwasie czy na drożdżach? jak zrobić zakwas? co jeśli nie urośnie?.. itp) odkrycie przepisu na ten chleb ma zmienić życie :-)

Chleb faktycznie nie jest czasochłonny, wręcz jest bardzo łatwy, zawsze się udaje, nie zawiera mąki, składniki odmierza się kubkiem / szklanką i jest pyszny! Jest ciężki, zbity, bardzo pożywny, przypomina razowce. Głównym składnikiem są płatki owsiane, ziarna i orzechy. Jeśli wykorzysta się płatki owsiane bezglutenowe to będzie też bezglutenowy.


Koniecznie trzeba poczekać aż zupełnie ostygnie przed krojeniem. Kromki mozna podpiec jeszcze raz w piekarniku z grillem, zrobią się takie ziarniste batoniki, które można wziąć ze sobą na II śniadanie, jako przekąskę zamiast batona musli.



Zapraszam do wypróbowania:

Chleb owsiany z ziarnami i orzechami - chleb zmieniający życe
wg przepisu stąd

1,5 kubka płatków owsianych górskich
1 kubek ziaren (słonecznik i dynia w dowolnych proporcjach)
3/4 kubka orzechów (laskowe, migdały w dowolnych proporcjach, można część pokroić)
1/2 kubka siemienia lnianego niemielonego
1,5 kubka wody
3-4 łyżki mielonych nasion babki płesznik lub mielonego siemienia lnianego
3 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
1 łyżka miodu
szczypta soli

Wszystko wymieszaj w misce na kleistą masę i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej. Odstaw  na kilka godzin / całą noc - jak ci wygodnie, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st C. Piecz 20 minut, następnie wyjmij z foremki  i piecz na kratce kolejne 30-40 minut do zrumienienia. Przed pokrojeniem pozostaw do zupełneo ostygnięcia inaczej się będzie kruszył i rozpadał.

Smacznego!



Brak komentarzy: