BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

12.03.2014

SERNIK NAJPROSTSZY, NAJPYSZNIEJSZY



Sporo czasu od Bożego Narodzenia upłynęło, do Wielkanocy jeszcze dobrych kilka tygodni, a my teraz mamy fazę na serniki :-) Dlaczego? Raz, są ulubione, dwa, są naturalnie bezglutenowe, trzy, są pyszne!
Celowo wspomniałam Boże Narodzenie, czas je poprzedzający jest wielkim festiwalem  wypieków i deserów na kulinarnych blogach. Gdzieś przeczytałam, że w grudniu blogerki i blogerzy kulinarni podobno "nie wychodzą z kuchni". Ja ze wstydem przyznaję, że w grudniu owszem, nie wychodziłam, ale z biura.
Wstyd! Może nie zasługuję na miano blogera kulinarnego w takim razie :-D

Ale wracam do sernika. Już go robię na pamięć.

Najważniejszy jest SER. Żeby wypiek był taki jak lubię, kremowy i zwarty - wybieram obowiązkowo twaróg przemielony o ilości tłuszczu ok 18-20 %. Tak, tłusty ser, ale sernik lubi mieć trochę procentów, w końcu w większości receptur jest dodawane masło lub mascarpone.
No u mnie sam ser, ale tłusty, o aksamitnym smaku.
Ile jajek? 2 na każde pół kilo sera, czyli 2 na kubeczek, bo zwykle w kubeczkach o wadze 500g można dostać taki twaróg.  Dodatki - sok z cytryny, naturalna wanilia.
No i słodycz - u mnie ksylitol ze stewią (można zastąpić cukrem ze stewią, albo samym cukrem).
I tyle, żadne mąki ziemniaczane, czy budynie. Proste też wykonanie, bez ubijania jajek, czy piany.
Muszę się powstrzymywać, by nie wyjadać masy serowej z miski, smakuje tak samo jak serek do naleśników robiony przez moją mamę w dzieciństwie..

Co ze spodem? Sernik robię na cieście, bo wypiek bez spodu zdarzał się podmokły na dole. A tak wilgoć z sera wnika w ciasto na spodzie. Przygotowuję na przykład spód z brownie bez mąki, albo z ciasta z mąki migdałowej. Można też zrobić klasyczny kruchy spód, jak kto woli. 

Na wierzch sernika wykładam kleksy domowych powideł z moreli. Mmm pycha, kwaskowość owoców przełamuje serową słodycz. Do tego celu można wykorzystać inne owoce (truskawki, maliny, jagody, wiśnie śliwki), konfiturę, lub mus z mrożonych owoców.

Z tego przepisu można się pokusić o sernikobrownie, zdwajając składniki na spód i o połowę zmniejszając ilość masy serowej.. O i seromakowiec można zrobić! 



Sernik kremowy - duży
(inspirowany przepisami w sieci,
szczególnie w Kwestii Smaku)

Masa serowa 
twaróg mielony - 1,5 kg
6 jajek "1" lub "0"
sok a 1 cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
ksylitol / cukier
stewia na czubku noża
powidła morelowe

Spód brownie
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
ok 1/3 kostki masła
1 jajko
100 g mąki migdałowej
(nie dodaję już słodyczy, jest już w czekoladzie)

lub 

Spód migdałowy
1 jajko
1/4 kostki masła
ok 70 g mąki migdałowej
ok 1/4 szklanki ksylitolu / cukru
stewia na czubku noża

Spód brownie
W rondelku rozpuść masło i połamaną w kostki czekoladę. Gdy przestygnie wmieszaj jajko i mąkę migdałową, powstanie gęsta masa. Wyłóż ją do formy wołożonej papierem i równomiernie rozprowadź. Podpiecz w temp. ok 180 st C przez ok.15 minut.

Spód migdałowy
Pokrój masło na kawałeczki, dodaj jajko, mąkę migadłową i wybrany dosładzacz. Wymieszaj do połączenia się składników w lepiące okruszki. Uformuj z nich spód w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Podpiecz w temp. ok 180 st C przez 15 minut.

Masa serowa
Do dużej miski przełóż twaróg, wbij jajka, wybrany dosładzacz, sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksuj do połączenia się składników. Dosłodź w miarę potrzeby i przełóż masę serową na podpieczony spód. Na wierzch masy wyłóż małe kleksy owocowych powideł lub musu owocowego i wymieszaj lekko wykałaczką (jak u Asi z Kwestii Smaku w tym przepisie) . Piecz godzinę w temp 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw do stygnięcia w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu przełóż w chłodne miejsce na całą noc.

Smacznego!

Brak komentarzy: