BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

17.03.2013

AVO-CZEKOLADOWY PUDDING/ AVO-CHOCOLATE PUDDING


Podałam ten krem jako mały deser po dużym obiedzie. Nasi goście nawykli do nietypowych słodkości w naszym domu więc doszukiwali się w smaku jakiejś niecodziennej nuty, ale nie mogli jej znaleźć :)

"Ciałem" kremów, puddingów różnego rodzaju zwykle są jajka, śmietanka czy masło - zapewniają bogatą gęstą konsystencję. W tym deserze to "ciało" zapewnia jeden składnik: dojrzałe awokado. Do tego dużo kakao, ksylitol, trochę stewii oraz łyżeczka whiskey dla aromatu (można pominąć, ale ja lubię połączenie czekolady z aromatem dobrego alkoholu), chwila miksowania i gotowe. Na koniec oprószyłam kakao i schłodziłam w lodówce. Można podać z bitą śmietaną, będzie się świetnie komponować.


I served this pudding as a small desert after a big dinner. Our guests are used to untypical sweets at our house, so they looked for some off beat note in the taste but they couldn't find it :)


The "body" of different puddings is usually made of eggs, cream or butter - for rich, thick texture. In this desert this "body" is provided by a ripe avocado. With cacao powder, xylitol, a bit of stevia and a teaspoon of whiskey (may be omitted, but I like the combination of chocolate and good alcohol aroma), a little bit of mixing and it's ready. At the end I sprinkled with more cocoa powder and cooled down in a fridge. It may be served with whipped cream, it will work very well together.



Nie umiem podać źródła przepisu, ponieważ nie trzymałam się żadnego. Zainspirowałam się takim użyciem tego tłustego owocu, resztę dokomponowałam do smaku. Ważne by awokado było dojrzałe, miękkie, maślane. 

Czekoladowy pudding z awokado
na 4 małe deserowe porcje

320 g obranego dojrzałego awokado (2 małe sztuki)
30 g kasylitolu
15 g kakao
1 łyżeczka whiskey

Zmiksuj blenderem wszystkie składniki. Przełóż do małych miseczek i oprósz kakao




Z podanych składników uzyskałam 365g kremu, 4 porcje po ok 90g:
Wartości odżywcze dla 100g:
energia: 171 kcal
białko: 2,8 g
tłuszcz: 13,8 g
węglowodany: 15,4 g

Wartości odżywcze dla 1 porcji - 90g:
energia: 153,9 kcal
białko: 2,6 g
tłuszcz: 12 g
węglowodany: 14 g

Smacznego!
______________________________________________________________________


I can't give a source recipe, because I haven't sticked to any. I got inspired by using this fatty fruit in this way, and combined the rest of ingredients for the desired flavor. It is important to use avocado which is ripe, soft, buttery like.

Chocolate avocado pudding

makes 4 small servings


320 g ripe avocado, no skin (2 small fruits)
30 g xylitol
15 g cacao powder
1 tsp whiskey

Blend all ingredients in a blender until smooth and creamy. Put in to small cups and sprinkle with cacao powder.




From this recipe I got 365g of pudding, 4 servings of app. 90g

Nutritional values for 100g:
energy: 171 kcal
protein: 2,8 g
fats: 13,8 g
carbs: 15,4 g


Nutritional values for 1 serving - 90g:
energy: 154 kcal
protein: 2,6 g
fats: 12 g
carbs: 14 g

7 komentarzy:

mnemonique pisze...

rewelacja! i ten przepis i ten blog! właśnie Cię odkryłam, zapisuję do najulubieńszych i wszelakim bogom dziękuję za Ciebie!
Pozdrawiam
Monika

Joanna i Pan Lew pisze...

Ha idelane na kolejny poniedziałek pod tytułem: zaczynam dietę ;)

Dzięki za pzepis.

Nie-Typowe Wypieki pisze...

Bardzo dobry pomysł. A dlaczego nazywają się Avo?

Sosa pisze...

@ mnemonique - dziękuję bardzo za takie miłe słowa! Mam nadzieję zdrowo-deserowo inspirować, także ucieszę się jeśli BezCukiernia się przyda :-)

@ Joanna i Pan Lew - ach, ten deser nie zakłóci diety, tylko odżywi poprzez zdrowe tłuszcze :-) na zdrowie skórze!

@ Nie-Typowe Wypieki - avo, od avocado :-)

nocleg w Bieszczadach pisze...

Fajny przepis, postaram się zrobić. Może wyjść coś ciekawego. Dzięki.

Anonimowy pisze...

Czym mogę zstąpić ksylitol?

Sosa pisze...

@ Anonimowy - jakimkolwiek dosładzaczem jakiego używasz :-) Jeśli nie masz ksylitolu to polecam prawdziwy brązowy cukier lub miód :-)