BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

28.10.2010

CIASTO DYNIOWE. PIERNIK.


Dynia.. od momentu jej rozkrojenia wszystko w naszej kuchni stało się dyniowe.
No i ciasto!
Chyba mogę powiedzieć, że był to piernik, ponieważ było dość zbite (ale nie zbytnio), korzenne (solidna dawka przypraw) oraz z dodatkiem żytniej mąki razowej i melasy.
A może powinnam pisać "chlebek" dyniowy, ponieważ w cieście nie ma tłuszczu?
Za to są rodzynki i prażone pestki (oczywiście) dyni, i krem.

Ciasto w sobie mało słodkie, al
e przełożone i pokryte kremem z serka białego było idealne. Zapraszam do spróbowania, najlepiej od razu z podwójnej porcji, ponieważ ta przedstawiona wystarcza na małą tortownicę (18 cm). Ja sama piekłam dwa razy w przeciągu tygodnia.

Ciasto dyniowe, piernikowe.
Moja warciacja na temat.


40 g rodzynek

40 g pestek dyni

70 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

130 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)

3/4 łyżeczki proszeku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 łyżeczki imbiru

po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, kardamonu

50 g melasy

50 g ksylitolu
 
40 ml mleka

230 g odciśniętego miąższu pieczonej dyni


krem:

50 g masła sklarowanego

170 g serka białego kremowego chudego

35 g ksylitolu


Rodzynki zalej wrzątkiem, a pestki dyni po uprażeniu na suchej patelnii posiekaj. W misce wymieszaj suche wszystkie suche składniki, dodaj melasę, miąższ dyni (u mnie nie było to bardzo gładkie p
uree z dynii) i mleko. Gdyby masa była za sucha, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Wymieszaj do połączenia składników (nie miksuj), masa nie będzie gładka, na końcu wmieszaj odsączone rodzynki i pestki. Przełóż do formy o średnicy 18 cm (natłuszczonej i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 °C. Czas pieczenia ok 30 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem.

Przygotuj krem: zmiksuj serek z miękkim masłem i ksylitolem na gładką masę. Po wystudzeniu ciasta przełóż je połową kremu, resztą pokryj ciasto z wierzchu.

Z podanego przepisu uzyskałam 8 porcji dyniowego ciasta piernikowego po 115 g każdy.
Wartości odżywcze w 100g ciasta:
energia 251 kcal
białko 5,9 g
tłuszcz 8,8 g
węglowodany 40,2 g

Wartości odżywcze w porcji (115 g)
energia 287 kcal
białko 6,8 g
tłuszcz 10,1 g
węglowodany 46,2 g

Smacznego!


uaktualnienie 16.10.2013 r.

1 komentarz:

kikimora pisze...

To mi się BAAARDZO podoba, czekam na dyniowy sezon z niecierpliwością ;)