BEZCUKIERNIA

Cukiernia bez cukru i bez zwykłej pszenicy. Ale też czasem bez glutenu, bez mleka, jaj, wegańska, czasem "bezwszystkiego" :-) czasem z dodatkiem warzyw!
W BezCukierni mimo braku cukru jest słodko i pysznie - jedz na zdrowie!

08.10.2010

CIASTO CUKINIOWE. CZEKOLADOWE. BEZ CUKRU


Bardzo lubię ciasta czekoladowe, mokre, mięsiste, bogate. Gdy zamawiam kuszącego murzynka, lub babeczkę w czekoladą i dostaję kruszącą się suchą masę czuję się oszukana.
To ciasto cukiniowe spełnia wszystkie moje oczekiwania wobec idealnego ciasta czekoladowego. To właśnie znaczny dodatek cukinii zapewnia gęstą aksamitną konsystencję.

Zmodyfikowany przeze mnie przepis to pełny smak przy zdrowych składnikach: nie zawiera cukru, mąka orkiszowa w części graham, dużo warzyw :)
Zapraszam do spróbowania!

Ciasto cukiniowe czekoladowe
Moja modyfikacja popularnego przepisu.

115 g miękkiego masła
60 g oleju
340 g startej cukinii
2 jajka
175 g jogurtu lekkiego bałkańskiego
300 g mąki (u mnie 150 g mąki orkiszowej graham oraz 150 g mąki orkiszowej białej (typ 700)
60 g naturalnego kakao
90 g ksylitolu

1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
szczyptę soli
szczyptę stewii do odpowiedniej słodkości

Zmiksuj tłuszcze na jasną masę. Utrzyj z ksylitolem aż masa osiągnie puszystą konsystencję. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Wszystko miksując dodawaj partiami jajka, jogurt, mąki oraz kakao. Ostrożnie dosłodź stewią do pożądanej przez siebie słodkości. Na końcu dodaj startą cukinię i wymieszaj delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 ºC. Czas pieczenia ok 1h 20 min, by patyczek przy nakłuwaniu ciasta nie był oklejony surowym ciastem.

Polewa czekoladowa
75 g gorzkiej czekolady bez cukru
50 ml mleka 1,5 %
stewii na czubku noża dla odpowiedniej słodkości

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Ostrożnie dosłodź stewią dla pożądanej przez siebie słodkości. Pokryj polewą ostudzone ciasto.



Z podanego przepisu uzyskałam 10 porcji ciasta czekoladowego po 130 g każdy.

Wartości odżywcze w 100g ciasta:
energia 311 kcal
białko 5,7 g
tłuszcz 16,7 g
węglowodany 36,0 g

Wartości odżywcze w porcji (130 g)
energia 404 kcal
białko 7,4 g
tłuszcz 21,7 g
węglowodany 46,9 g

Smacznego!


uaktualnienie 03.09.2013 r.


Brak komentarzy: